Hyvinkään Terveysmetsä - Todellinen helmi keskellä kaupunkia

Kytäjä-Usmin retken jälkeen päätin suunnata myös Hyvinkään Terveysmetsään, kun nurkilla kerran olimme. Hyvinkään Terveysmetsä on avattu virallisesti lokakuussa 2019 ja sen tarkoituksena on tuoda luonnosta saatavia terveysvaikutuksia kaikkien ulottuville. Alue on todellakin saavutettavissa, kauppakeskus Willaan on n. 800 m matkaa. Täältä voit lukea Terveysmetsästä lisää. 

Lähtöpiste tälle 2,4 kilometrin mittaiselle polulle löytyi suhteellisen helposti osoitteesta Jousikatu 3, Hyvinkää, kunhan uskalsin ajaa urheiluhallin ohi ja sieltä takaa löytyikin parkkitilaa autolle ja opastekyltit. 

Reitti alkaa esteettömällä osuudella, jota on noin 750 m. Ensin on kivituhkapolkua, joka mutkittelee metsän siimeksessä ja purojen yli. Reittiä ei ole "siivottu" liikaa, vaan tunnelma on metsäinen, jopa satumainen.Hetken päästä alkaa leveä puinen baana, jota pitkin pääsee edelleen jatkamaan matkaa esteettömästi. Alustan vaihtelu tuo mukavaa tuntumaa kävelyyn ja on omiaan rauhoittamaan mieltä. Liikenteen pauhu kuuluu etäisesti, mutta lintujen sirkutus tulee hyvänä kakkosen. Voisi kuvitella, että kevään edetessä lintujen konsertointi yltyy entisestään ja vie voiton liikenteen äänistä.Esteetön kulku loppuu pitkospuihin, jotka ovat ajoittain tosi liukkaat yöpakkasten jäljiltä. Esteettömän reitin päättyessä puubaanalle on rakennettu kääntymispaikka, jossa pääsee helposti ympäri pyörätuolilla tai rattailla. 


Reitti on merkitty puihin tällaisilla merkeillä. Terveysmetsän Fb-sivuilla  merkkejä oli kommentoitu liian huomaamattomiksi. Niin itsekin ajattelin ensin. Toisaalta räikeämmät merkit eivät kuitenkaan soveltuisi yhtä hyvin tähän rauhoittavaksi tarkoitettuun ympäristöön. Merkkien seuraaminen vaati kieltämättä hieman tarkkuutta, erityisesti niissä kohdissa, missä oli muitakin polkuja. Reitin seuraamiseen keskittyminen voikin olla yksi osa Terveysmetsän tarkoitusta: Kun sinun täytyy kiinnittää huomiota siihen, että pysyt varmasti oikealla polulla ja hieman pinnistelläkin, saatat huomata, ettet olekaan ajatellut muita arkisia asioita hetkeen. 


Reitin varrella on hauskoja pieniä pönttöjä puissa. 


Ne eivät kuitenkaan ole linnunpönttöjä, vaan tietolaatikoita, joissa kerrotaan ympäröivästä luonnosta ja annetaan myös vinkkejä erilaisiin harjoituksiin, joilla voi saada kyseistä ympäristöstä vielä enemmän irti. 


Reitti ilahduttaa vaihtelevuudellaan. Puubaanan ja pitkospuiden jälkeen tulee polku, joissa on juurakkoa ja kivikkoa haastamaan kulkijaa jälleen keskittymään, mihin jalkansa laittaa. 


Reitillä taisi olla vain yksi nousu, joka palkitsee upealla maisemalla.


Saavumme jälleen pitkospuille, jotka ovatkin aikaisempia kapeammat. Taas saa keskittyä, että pysyy pystyssä ja kun vastaan tulee polkujuoksija, täytyy pohtia paikkaa, johon väistää. Simo ja Martti osasivat hienosti kulkea peräkkäin liukkailla ja kapeilla pitkoksilla. Reitin loppuosuus on jälleen helposti käveltävää kivituhkapolkua. Valtavan kokoiset mustikanvarvut reunustavat polkua ja voin vaan kuvitella, miten paljon mustikoita niissä siintää ensi kesänä. Toivottavasti ainakin. 


Hyvinkään Terveysmetsä oli todella positiivinen kokemus. Erityisen hyvän siitä tekee saavutettavuus ja reitin osittainen esteettömyys. Myös reitin vaihtelevuus oli hyvä asia. Reitti on riittävän pitkä, jotta luonnon terveysvaikutukset ehtivät vaikuttaa. Meillä meni tämän reitin kiertämiseen n. 45 minuuttia, mutta emme lukeneet jokaista tietolaatikkoa ja ilman koiria, jotka eivät kestä pitkiä pysähdyksiä, olisin jäänyt ehkä enemmän fiilistelemään ja kuulostelemaan luonnon ihmeellisyyttä. Tälle reitille kannattaa varata reilu tunti aikaa.

Eväiden syöntipaikkaa ei tällä reitillä ole eikä sellaista mielestäni tarvitsekaan aina olla. Toki reitin varrella on jokunen penkki levähdystä varten ja halutessaan siinä voi evästellä. Reitti ei kuitenkaan ole niin pitkä, etteikö sitä pärjäisi ilman eväitä, vaikka ne kiva osa retkeilyä ovatkin. Ehkä tällä reitillä voi keskittyä täysillä luonnon rauhoittavaan vaikutukseen vaikka keskellä kiireisintä työviikkoa. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Söderkullan kymppi - miten eksyt "Maailman merkatuimmalla polulla"