Vaellusruokien testausta omista raaka-aineista

Ensi kesälle olen lähdössä ainakin yhdelle pitkälle vaellukselle itseni kanssa, nimittäin Karhunkierrokselle kesäkuun alussa. Olen suunnitellut vaellusta ja tehnyt hankintoja sitä varten pitkin vuotta. Ruokailu on pitkällä vaelluksella isossa roolissa, sillä ilman polttoainetta ei jaksa. Senpä vuoksi sen suunnitteluun kannattaa panostaa.

Olen kuivannut ensimmäistä kertaa itse ruokien raaka-aineita kuivurilla sekä kotiuunissa ja eilen tein niistä lounaan Trangialla takapihallamme. Haluan ehdottamasti testata suunnittelemiani ruokia ennen varsinaista vaellusta, ettei sitten tule yllätyksiä reissun päällä. Vaellukselle voisi toki lähteä mukanaan valmiit pussiruuat, mutta ne annokset ovat minulle aivan liian suuria ja aika arvokkaitakin ne ovat. Toki omien ruokien valmistelu vie aikaa ja rahaa sekin.

Minulla on tällainen hieman pienempi Trangia ja siihen kaasupoltin. Olen käyttänyt keitintä viime kesänä muutaman kerran, joten sen käyttöön on hyvä saada varmuutta ennen tositoimia.

Eipä uskoisi, että tässä on 1 kg porkkanaa, 1 kg lanttua ja kaksi isoa palsternakkaa! Nämä on kuivatettu kuivurissa, jonka ostin Lidlistä viime syksynä. Eikä ole maksettu mainos.


Tähän harjoituslounaaseen laitoin noin 1 dl kuivattuja kasviksia. Seuraavalla kerralla täytyy pilkkoa kuivatut kasvikset hieman pienemmäksi, näitä on hieman hankala käsitellä ja kuivuivat hitaasti, n. 8 h. Kuivurissa vaan on niin isot aukot niissä ritilöissä, että kovin pienet palaset putoavat sieltä läpi. No, sitä täytyy vielä harjoitella.


Jauhelihaa kuivattelin jokunen aika sitten uunissa. Käytin tätä ohjetta. Olen säilyttänyt jauhelihan kuivaamisen jälkeen pienissä pusseissa jääkaapissa. Tähän ruokaan tuli tätä kuivattua jauhelihaa n. 3/4 dl. 


Lisäksi laitoin noin 1/2 dl pikariisiä. Laitoin kaikki ainekset samaan kippoon ja suunnilleen saman verran vettä kuin aineksia perään. 


Parin tunnin päästä ainekset olivat turvonneet hyvin jääkaapissa. Vaelluksella ei toki jääkaappia ole, mutta tämä satsi laitetaan aamupalalla likoamaan ja rinkkaan tekeytymään kävelyn ajaksi. 


Sitten Trangia tulille! Lisäsin vielä sen verran vettä, että ainekset peittyivät täysin. 


Ruoka kiehui reippaasti n. 15 min ja oli valmista. Kaasun käytössä on minulla vielä harjoiteltavaa. Viime kesänä kävi nimittäin kerran niin, että käänsin kaasun reippaasti päälle ja aloin sen jälkeen kaivelemaan tulitikkuja. Kaikki kaasukeitintä käyttäneet tietävät, mitä siinä vaiheessa tapahtuu, kun kaasu on jonkin aikaa puhissut ja tikku raapaistaan... No, sen jälkeen olen ollut kaasun kanssa varovainen ja käännän sen helposti liian pienelle. Tässäkin kaasu ehti kerran sammua kerran, kun säädin sen liian pienelle. 


Tästä satsista tuli kaksi suhteellisen pientä annosta ja ruoka oli ihan maistuvaa. Olin lisännyt jauhelihaan suolaa ja pippuria kuivumisen lopussa, mutta suolaa ja pippuria sai vielä lisätä valmiiseen ruokaan. Kun teen vaelluksella tällaisista raaka-aineista ruokaa itselleni, määrät voisivat olla seuraavat:

1/2 dl kuivattuja kasviksia
1/2 dl kuivattua jauhelihaa
1/4 dl pikariisiä
2-3 dl vettä
suolaa 
pippuria
voita

Nuo raaka-aineet ajattelin pakata valmiiksi pieniin pusseihin, johon voi lisätä vedenkin ainesten tekeytymistä varten. Voi tai jokin muu rasvalisäys on erittäin tärkeä lisä vaellusruokia valmistaessa. Vaelluksella energiaa kuluu rutkasti, eikä kevyillä eväillä pärjää. Koska kuivattaessa raaka-aineiden tulee olla vähärasvaisia, rasvalisäys on laitettava valmistusvaiheessa. Unohdin lisätä tähän ruokaan tuon rasvan ja nälkä kurnikin aika pian. Muuten tämä oli ihan maistuva kokeilu! Seuravaalla kerralla aion kokeilla riisin sijasta proteiinipastaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Söderkullan kymppi - miten eksyt "Maailman merkatuimmalla polulla"