Kytäjä-Usmi: Haiskarin kierros, helppoa kulkua metsäautoteillä ilman eksymisen vaaraa

Aurinkoisena maaliskuun lauantaina oli päästävä metsäretkelle. Olihan edellisestä seikkailusta jo tovi aikaa. Ensi suunnittelin, että lähtisimme koirien kanssa Pilvijärvelle tekemään korjaavan kokemuksen tälle retkelle, jossa hieman eksyimme. 

Päätin kuitenkin, että suuntaamme tänään Hyvinkäälle, Kytäjä-Usmin ulkoilualueelle ja sieltä valitsin Haiskarin 6,1 km reitin. Edellisestä kerrasta viisastuneena tutustuin reittiin etukäteen täällä Hyvinkään kaupungin sivuilla, josta löytyikin oikein hyvät ja tarkat ohjeet tälle ja kaikille muillekin alueen reiteille.

Reitti alkaa Kytäjäntien varressa olevalta parkkipaikalta, jonka osoite on Kytäjäntie 625, Hyvinkää. Koko reitti kävellään käytännössä tietä pitkin. Pieni matka mennään pienempää traktoritietä metsässä. Tämä kannattaa tiedostaa ennen tälle reitille lähtöä, ettei tule pettymystä siinä kohdassa, kun ajattelee pääsevänsä metsäpoluille tallustelemaan.

Reitti on todella hyvin merkitty ja opasteita on jokaisessa risteyskohdassa. Tämä on todella turvallinen ja helppo reitti. Kevään edetessä reitin se osuus, joka kulkee traktoritiellä, saattaa olla todella märkä. Tänään ne osuudet olivat yöpakkasen ansiosta jäässä, mutta Kytäjä-Usmin FB-keskusteluryhmästä huomasin, että toisinkin olisi voinut olla. Tämä kannattaa huomioida reitille lähtiessä.Heiskarin reitti taivalletaan lähes koko matka tietä pitkin. 

Opasteet ovat todella hyvät ja selkeät


Välillä poikettiin metsäisemmälle polulle, mutta vain hetkeksi.Reitin puolivälissä on laavu Iso-Haiskari-lammen rannalla. Siellä oli nuotiopaikka, polttopuita, laavu sekä käymälä. Lampeen voi kesällä pulahtaa myös uimaan. Laiturilla istuen nautimme eväät ja jatkoimme matkaa.

Polttopuitakin oli tarjolla.

Laiturilla haaveilimme kesästä.


Reitillä muistutettiin, että tiellä liikkuu myös autoja.
Ostin jokin aika sitten itselleni kunnolliset vaelluskengät ensi kesän pidempää vaellusta ajatellen. Sain Partioaitassa asiantuntevaa opastusta kenkien valinnassa ja ohjeen, että kengät ovat sisäänajetut noin 100 km kävelyn jälkeen. Tämä retki oli näiden kenkien ensimmäinen pidempi matka ja hyvin sujui ilman rakkoja. Tähän asti ole totutellut näillä kävelyyn lyhyemmillä lenkeillä lähimetsässä. Olen lähtenyt liikkeelle kenkien kanssa kaksien sukkien tekniikalla ja se tuntuu toimivan parhaiten. Konkareiden mukaan kaksien sukkien käyttäminen päällekkäin ehkäisee hankaumien ja rakkojen syntymistä. 

Vaelluskengät sisäänajossa. 


Pohdin matkan varrella, kenellä tällainen reitti sopii. Ei ehkä sille, joka kaipaa syvällä metsässä tarpomista ja maaston  sekä maiseman vaihteluita. Mutta ensikertalaisille ja lapsiperheille tämä sopii mielestäni hyvin. Lähes koko reitti on mielestäni kuljettavissa rattaiden kanssa. Jossakin kohtaa, kuten traktoritiellä kuljettaessa ja parissa mäessä joutuu kantohommiin, mutta siitäkin selvinnee, jos matkassa on enemmän kuin yksi aikuinen. Kahden koiran kanssa kuljettaessa kapeaa metsäpolkua leveämpi reitti on kätevä. Samoin, jos kulkee kaverin kanssa ja juttua riittää, on mukavampi kulkea rinnakkain. Me menimme tämän reitin 1,5 tunnissa, jossa on mukana lyhyt evästauko.

Kytäjä-Usmin ulkoilualueella on paljon muitakin reittejä. Nämä voisi ottaa tulevan kevään ja kesän retkikohteiksi vaikka kaikki!

Kytäjä-Usmin ulkoilureitit


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Söderkullan kymppi - miten eksyt "Maailman merkatuimmalla polulla"